Hola i benvinguts a l’Assut de Xerta. Com podeu observar, es tracta d’una presa construïda en diagonal de banda a banda del riu Ebre. L’Assut arriba a fer uns 310 metres de llarg i una alçada d’uns 6 metres. La seva funció és la de desviar l’aigua cap a la central hidroelèctrica i cap als canals de la Dreta i de l’Esquerra de l’Ebre.
La seva distribució en diagonal li constitueix un aspecte singular, ja que la majoria dels assuts són perpendiculars als marges del riu. Tota l’aigua que no es deriva cap a la central hidroelèctrica, o cap als canals, és evacuada per un gran sobreeixidor central. Aquest sobreeixidor abasta tota la longitud de la presa i li dóna un aspecte majestuós.
Sembla que l’obra de l’Assut s’inicià en l’època islàmica, i fou continuada a mitjans del segle XII. Tanmateix, no va ser acabada fins al 1411 per la ciutat de Tortosa, sota la direcció de Mussà Alamí.
L’any 1857 es va inaugurar el primer canal, el de la Dreta, i requerí una primera regularització i elevació de la cresta de l’Assut. El canal de l’esquerra s’inaugurà l’any 1912. Fou llavors quan se li donà la imatge que té actualment, gràcies a la intervenció que realitzà el senyor Jules Carvallo, enginyer de la Real Compañia de Canalización y Riegos del Ebro.
També, a mitjans del segle XIX, es va construir una resclosa que permet a les embarcacions poder remuntar el riu salvant l’obstacle de la presa. Aquesta és la mateixa resclosa que es fa servir actualment per a la navegació turística. Així, el riu és navegable des de la població de Flix, fins a la seva desembocadura al Delta de l’Ebre.
Entre les embarcacions que antigament transportaven mercaderies, destaquen els rais de fusta que baixaven des dels Pirineus fins a Tortosa, o els llaguts carregats de pòrtland i guix, provinents de les fàbriques de ciment ubicades riu amunt de l’Assut.
L’any 2002, a l’Assut es va instal·lar la central hidroelèctrica que va provocar un fort impacte visual a tot l’entorn.
Finalment, si ens fixem en el marge dret del riu, al fons encara hi podem veure el Molí fariner construït l’any 1575, el qual malauradament es conserva en molt mal estat. Presenta una base de carreus ben treballats, amb una làpida esculpida que porta al centre les armes de la ciutat de Tortosa, i a cada costat una llegenda al·lusiva a la seva data de construcció. És de les poques construccions industrials renaixentistes conservades a Catalunya.
A principis del segle XX, s’instal·là una fàbrica d’electricitat en aquest mateix molí, la qual abastia els pobles de Xerta i Aldover. L’any 2009, l’Ajuntament de Xerta el va declarar Bé Cultural d’Interès Local i està lluitant per la seua recuperació.